5 Şubat 2013 Salı

ATTAQUE D'IMMOBILITE



 

Eskrimin derin terimlerinden biride attaque d’immobilité kavramıdır. Sabit durumdan bir anda çıkan bir saldırıyı anlatan bir terimdir. İçinde hem beklemeyi,hem sükuneti hem de saldırıyı barındırır.

 

Müsabaka esnasında piste bir anda preparasyonu (hazırlığı)  terk edip sabitleşirseniz rakibinizi bir anda size uymaya ve hareketlerini yavaşlatmaya zorlarsınız. Bu iki tarafın hareketleri ve mesafeyi izlediği ve oyunu kurmaya çalıştığı denge durumundan bir anda sabit olanın lehine gelişen bir kontrol durumudur. Saniyenin dörtte bir gibi bir anda yakalanan bu kontrol ,hızlı bir saldırı ile sayıya dönüştürülür. Gecikilirse rakipte sabit duruma geçer ve ruh durumu sükunete dönüşünce kontrolünü geri kazanır.

 

Benzer bir tavır insan ilişkilerinin bir düelloya dönüştüğü her yerde bu eskrim kavramının kendini bulduğu yasa hükümran olmaya devam eder.

 

Suskunluk,sükut ve reaksiyoner olmama bir çok başarılı lider,stratejist ve devlet adamı tarafından uygulanan çok etkili bir garddır.  Sükunet size saldırmaya hazırlanmış ve gerilmiş rakibin yıkıcı enerjisinin size ulaşmasını engellediği gibi ,o enerjinin geriye dönerek rakibin stresini arttırmasını, ya da gerginliğinin ve konsantrasyonunun kaybolarak sizin saldırınıza daha hazır hale gelmesini sağlar.

 

O nedenle her büyük darbe ve saldırı bir sükut ve sabitlik noktasında köklenmek zorundadır. Başarılı hamlelerin ve görkemli  son vuruşların sırrı sabitlikteki derinliklerinde gizlidir.

 

Sabitlikten kaynaklanan atak kavramının karşısında reaksiyoner tutum yer alır. Reaksiyoner koşullu ve bağlıdır. Eyleminin kaynağı kendinde değildir. Ve eğer kontrollü bir rakip karşısında ise kaybetmesi kaçınılmazdır…

 

Attaque d’immobilite ,  touché,point !